Locatie van Kasteel Doorwerth

Locatie van het Kasteel Doorwerth

Strategische locatie

Tussen stuwwal en Nederrijn tussen de dorpen Heveadorp en Renkum ligt kasteel Doorwerth in de uiterwaarden. Vanuit het kasteel is de beboste stuwwal een mooi schouwspel. Oorspronkelijk gebouwd op een eiland. Met dit uitzicht en positie een strategische plaats waarvanuit elk schip dat de oevers vaarden van de rijn gezien kon worden. Zo kon de eigenaar Berend van Dorenweerd tol heffen.

Openingstijden en tarieven

entree italiaanse weg doorwerth
entree italiaanse weg doorwerth

Italiaanseweg

Meerdere wegen zijn aangelegd in de periode dat het kasteel hier stond.
Opvallendste is de Italiaanseweg aangelegd door de Baron van Brakell. Aangelegd in 1847 om het kasteel met station wolfheze te verbinden. Hij draagt zijn naam om de italiaanse kenmerken, hoogteverschillen en haarspeldbochten. Deze weg grotendeels in het bos is haast een wandeling door een sprookje of een verhaal van Tolkien, grote oude bomen en een pad gemaakt van oude rode stenen.

Het dorp

Het Dorp Doorweth is tegenwoordig gelegen op de stuwwal. Ooit lag er een klein gehucht aan de fonteinallee dicht bij het kasteel. Maar in de 19e en 20e eeuw zijn kunstenaars en later de burgerij en toerisme naar deze omgeving getrokken en hebben ze op de stuwwal huizen gebouwd.

trouwlocatie

Niet voor niets wordt het kasteel en zijn omgeving gebruikt als trouwlocatie. Waarin de ceremonie dan in de ridderzaal van het kasteel plaats kan vinden.

Station wolfheze

Station wolfheze is nauw verbonden aan het kasteel. Toen de Nederlandsche Rhijnspoorweg- Maatschappij de grond kocht om de treinverbinding tussen Utrecht en Arnhem te realiseren heeft Baron van Brakell bedongen dat er op het land dat hij verkocht er een station gebouwd zou worden. De Baron zou dit station willen gebruiken om zijn gasten een aangename reis te bieden.