Eeuwenoude Acacia ter kasteel doorwerth

Eeuwenoude Acacia ter kasteel doorwerth

Deze Acacia uit de 17e eeuw staat in het binnenhof van kasteel Doorwerth. Het is een van de oudste in zijn soort in west europa.
Vermoedelijk geplant in 1678 ter ere van de vredesonderhandelingen in Nijmegen door Anton I graaf van Aldenburg. Deze onderhandelingen beeindigden de oorlog met Frankrijk.
Ter gelegenheid hiervoor had Anton een jachtpartij georganiseerd voor internationale gasten. Naar alle waarschijnlijkheid plante hij 3 acacia’s.

Herkomst Acacia boom

De Fransman Verpasien Robin heeft de boom in europa geintroduceerd in 1635 vanuit Noord America. Dat deed hij als eerste in Parijs in de Jardin des Plantes.

de overige twee acacia’s

Eind 19e eeuw zijn er twee van de drie geveld.

Acacia in kasteel Doorwerth
Acacia in kasteel Doorwerth
de verwoesting van de tweede wereld oorlog
de verwoesting van de tweede wereld oorlog

Een taaie Acacia

De derde nu nog levende boom kon rustig doorgroeien in de 19e eeuw. Wonder boven wonder overleefde hij zelfs het granaatvuur van de tweede wereldoorlog. Waar het kasteel heel wat minder goed doorheen kwam.

In 1965 nam Jorn Copijn boomchirurg hem onderhanden. Door de behandeling van deze expert ontwikkelde de voorheen minder-dan-groene boom weer een nieuwe bladerkroon.

Vanaf 2010 begon de boom over te hellen naar de oostzijde. Om erger te voorkomen is de kroon met een derde terug gesnoeid.
In 2016 is de acacia opnieuw drastisch gesnoeid om de kroon weer in evenwicht te brengen.